Puha tésztaréteg között tekeredő szilvalekváros mákos csoda. A világ legfinomabb mákos bejglije, ami tejmentes, tojásmentes, gluténmentes, cukormentes és élesztő nélkül elkészíthető.
HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:
- 150 g just free házi kenyér lisztkeverék zabbal (ugrás a liszthez)
- 125 g víz
- 5 g almaecet (vagy citromlé)
- 30 g nyírfacukor
- 6 g sütőpor
- 25 g vajalternatíva (vagy vaj)
HOZZÁVALÓK A MÁKOS RÉTEGHEZ:
- 135 g darált mák
- 50 g nyírfacukor
- 65 g szilvalekvár
- 65 g forró víz
- negyed citrom reszelt héja
ELKÉSZÍTÉS:
A töltelék elkészítésével kezdjük.
A mákos töltelék hozzávalóit összekeverjük, és két lap sütőpapír között elegyengetjük 20x15 cm téglalap alakban 4 mm vastagságban. Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a tésztát.
A tésztához először a vajalternatívát megolvasztjuk. Hozzáöntjük a vizet és az almaecetet.
Belekeverjük a nyírfacukrot, majd a sütőport és egy csipet sót is.
A lisztet beleszitáljuk és egy spatula vagy kanál segítségével alaposan összekeverjük. Gyúrhatjuk a kezünkkel is, de érdemes gumikesztyűben csinálni.
Pihentessük a tésztát 10 percig, majd gyúrjuk át.
Nyújtsuk ki a tésztát kb. 25x20 cm nagyságúra, helyezzük rá a mákos tölteléket.
A tészta széleit (kb. 2cm) a töltelékre felhajtjuk, majd feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Hosszában fogpiszkálóval vagy villával megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben. Vékonyan megkenjük baracklekvárral vagy almapürével.
195 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Ha esetleg kirepedt a bejgli ne ijedjünk meg, mert a tészta még minimálisan formázható. Várjunk meg amíg langyosra hűl és tekerjük szorosan fóliába. Hagyjuk így teljesen kihűlni, csak ezután szeleteljük.