Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

GLUTÉNMENTES MÁKOS BEJGLI

Gluténmentes Bejgli

Puha tésztaréteg között tekeredő szilvalekváros mákos csoda. A világ legfinomabb mákos bejglije, ami tejmentes, tojásmentes, gluténmentes, cukormentes és élesztő nélkül elkészíthető.

HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:

  • 150 g just free házi kenyér lisztkeverék zabbal (ugrás a liszthez)
  • 125 g víz
  • 5 g almaecet (vagy citromlé)
  • 30 g nyírfacukor
  • 6 g sütőpor
  • 25 g vajalternatíva (vagy vaj)

HOZZÁVALÓK A MÁKOS RÉTEGHEZ:

  • 135 g darált mák
  • 50 g nyírfacukor
  • 65 g szilvalekvár
  • 65 g forró víz
  • negyed citrom reszelt héja

ELKÉSZÍTÉS:

A töltelék elkészítésével kezdjük.

A mákos töltelék hozzávalóit összekeverjük, és két lap sütőpapír között elegyengetjük 20x15 cm téglalap alakban 4 mm vastagságban. Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a tésztát.

A  tésztához először a vajalternatívát megolvasztjuk. Hozzáöntjük a vizet és az almaecetet.

Belekeverjük a nyírfacukrot, majd a sütőport és egy csipet sót is.

A lisztet beleszitáljuk és egy spatula vagy kanál segítségével alaposan összekeverjük. Gyúrhatjuk a kezünkkel is, de érdemes gumikesztyűben csinálni.

Pihentessük a tésztát 10 percig, majd gyúrjuk át.

Nyújtsuk ki a tésztát kb. 25x20 cm nagyságúra, helyezzük rá a mákos tölteléket.

A tészta széleit (kb. 2cm) a töltelékre felhajtjuk, majd feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Hosszában fogpiszkálóval vagy villával megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben. Vékonyan megkenjük baracklekvárral vagy almapürével.

195 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Ha esetleg kirepedt a bejgli ne ijedjünk meg, mert a tészta még minimálisan formázható. Várjunk meg amíg langyosra hűl és tekerjük szorosan fóliába. Hagyjuk így teljesen kihűlni, csak ezután szeleteljük.