GLUTÉNMENTES TÚRÓS POGÁCSA
Gluténmentes és pihe-puha, extra gyorsan elkészülő pogácsa, amiből nem lehet csak egyet-kettőt megenni.
Tovább
Gluténmentes, tejmentes, leveles és pihe-puha finomság, ami tökéletes vendégváró, de hétköznapi harapnivalónak sem utolsó.
HOZZÁVALÓK 16 darabhoz:
ELKÉSZÍTÉS:
A vajalternatívát megolvasztjuk. Hozzáöntjük a vizet, elkeverjük benne a szirupot/mézet.
A lisztet összekeverjük az élesztővel, sóval, majd egy kézi habverő segítségével összekeverjük a vizes résszel. A tészta az elején lágy, de nem kell megijedni.
Pihentessük a tésztát 15 percig, ezután tökéletes lesz az állaga.
Gyúrjuk át és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Ezt a tésztát nagyon vékonyra lehet nyújtani (én 30x40 cm nagyságúra nyújtottam). Érdemes szilikon nyújtólapot használni és időnként enyhén a tészta alá lisztezni.
Ezután vékonyan kenjük meg puha (nem olvasztott) vajalternatívával a felét és hajtsuk rá az üres részt. Vágjuk ketté a lapot és az egyiket szintén kenjük meg vékonyan, a másikat helyezzük rá.
Óvatosan nyújtsuk ki a tésztát 4 mm vastagra, majd szeleteljük 1,5 cm csíkokra. Tekerjük a felezett virslik köré.
Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le és 40 fokos sütőben kelesszük 25 percig.
Ezután vegyük ki a sütőből és melegítsük elő 200 fokra. Kenjük meg a kis rudakat felvert tojással, vagy tojásmentesen készítve olvasztott vajalternatívával és szórjuk meg szezámmaggal. Süssük 18-20 percig aranybarnára.
*vajalternatíva (Rama, Liga, kókuszmargarin vagy bármilyen tejmentes hűtött, szilárd zsiradék)