Finom, kellemes ízű, édeskés illatú, sötétebb színű, napokig puha gluténmentes kenyér, amely tökéletes lassú felszívódású szénhidrátforrás.
HOZZÁVALÓK (530 grammos kenyérhez):
- 300 g just free házi kenyér lisztkeverék cirokkal (just free házi kenyér lisztkeverék cirokkal itt)
- 3 g só
- 5 g porélesztő
- 10 g almaecet (vagy citromlé)
- 10 g olaj
- 280 g langyos víz
- 10 g rizsszirup (vagy méz)
FONTOS, hogy egy grammal se mérj hozzá több folyadékot. 300 g lisztkeverék 300 g folyadék hozzáadásával működik tökéletesen. Ha több nedvességet adsz a tésztához nedves érzetű lesz sütés után is. A folyadék mennyiségébe beleszámít a víz, az olaj és a almaecet is.
ELKÉSZÍTÉS:
A lisztkeveréket keverjük össze a sóval és az élesztővel.
A nedves hozzávalókat keverjük össze, majd öntsük a lisztes keverékhez.
Egy kanállal keverjük a tésztát, amíg rugalmas nem lesz, majd letakarva pihentessük 10 percig.
Enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, formázzuk meg. Nézd meg a videón!
Letakarva 40-60 percig kelesztjük, majd 3 helyen enyhén bevágjuk a felületét
Sütés előtt olajjal lekenjük. 210 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük.
Csak akkor szeleteljük, ha teljesen kihűlt.
Szobahőmérsékleten 3 napig tárolhatjuk minőségromlás nélkül.
Tároljuk egészben, légmentesen zárható edényben. Amikor fogyasztani szeretnénk vágjunk belőle annyit szeletet, amennyire szükségünk van. Szeletenként tárolva hamarabb szárad.
Miután kihűlt szeletelve fagyaszthatjuk, majd amikor szükségünk van rá olvasszuk ki
A receptben leírt kenyeret élesztő nélkül, 10 g sütőporral is elkészíthetjük. Ebben az esetben keleszteni a tésztát, hanem formázás után a tetejét azonnal bevágjuk, olajjal lekenjük és 195 fokon 45 percig sütjük. Szintén kihűlés után szeleteljük. Ha el akarjuk kerülni a mellékízt, foszfátmentes sütőport használjunk.