CSÍKOS KALÁCS recept a házi kenyér zabbal lisztkeverékkel. Ez a kalács annyira puha és finom, hogy egy 4 éves gyerek ovi előtt 3 szeletet evett meg belőle…és hát ugye, a gyerekek a legjobb vélemény mondók.
Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes és hozzáadott cukortól mentes.
VANÍLIÁS RÉSZ
150 g just free házi kenyér lisztkeverék zabbal
10 g negyedannyi édesítő
10 g rizsszirup (az élesztő ezt a mennyiséget teljesen lebontja)
20 g olvasztott vajalternatíva
3 g porélesztő
140 g víz
1 g só
vanília
KAKAÓS RÉSZ
150 g just free házi kenyér lisztkeverék zabbal
15 g kakaópor
10 g negyedannyi édesítő
10 g rizsszirup (élesztő lebontja)
20 g olvasztott vajalternatíva
3 g porélesztő
150 g víz
1 g só
vanília
ELKÉSZÍTÉS
A lisztkeveréket keverjük össze a sóval, élesztővel, negyedannyival, vaníliával, porélesztő el. A kakaós résznél is így járjunk el, csak ott pluszban a kakaót is adjuk hozzá. Keverjük össze a nedves hozzávalókat és öntsük a lisztes keverékre.
Egy kanállal keverjük a tésztát, amíg rugalmas nem lesz, majd pihentessük 15 percig. Enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, nyújtsuk 3 mm vastag téglalap alakúra mindkét részt. Helyezzük egymásra a sima és kakaós tésztát, tekerjük fel, igazítsuk meg.
Helyezzük kiolajozott kenyérsütő formába, kenjük le bőven olajjal, és fedjük le egy folpackkal. 50 fokos sütőben kelesszük 30 percig, majd vegyük ki és 200 fokra melegítsük elő a sütőt.
200 fokon süssük 60 percig. Még melegen fordítsuk ki a formából (ha kell vágjuk körbe) és rácson, letakarva teljesen hűtsük ki. Csak akkor szeleteljük, ha teljesen kihűlt.