A fonott kalács nem maradhat el a húsvéti asztalról, és egy kis extra dió nagyon jót tesz neki. Teszteltem sonkával, és jelentem nagyon finom mellé! Glutén-, tej-, és tojásmentes, hozzáadott cukortól mentes.
HOZZÁVALÓK
300 g just free péksütemény lisztkeverék (just free péksütemény lisztkeverék itt)
215 g növényi ital
50 g eritrit (ízlés szerint lehet kevesebb)
1 g só
5 g porélesztő
25 g darált dió
15 g vajhelyettesítő (liga, kókuszmargarin, rama, stb...)
vanília
citromhéj
ELKÉSZÍTÉS
A száraz hozzávalókat összekeverjük az eritrit kivételével.
A vajhelyettesítőt megolvasztjuk. A növényi italt langyosítjuk és belekeverjük az eritritet, majd a lisztes részhez öntjük.
Nagyjából összekeverjük és hozzáadjuk az olvasztott vajalternatívát. 10 percig pihentetjük, majd átgyúrjuk.
A tésztát 4 egyenlő részre elosztjuk és elsodorjuk.
Négyes fonást alkalmazva megfonjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
Letakarva szobahőmérsékleten 40 percig kelesztjük, majd lekenjük 1 ek olaj + cikóriaszirup/méz keverékével.
200 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Csak akkor szeleteljük ha tejesen kihűlt.
SÜTŐPORRAL KÉSZÍTVE: az élesztő helyett 10 g sütőport adjunk a tésztához, és 15 g citromlevet (ennyi növényi itallal kevesebb kell)