Puha, omlós tésztalapok között mennyei kakaós krém. A hatlapos az egyik legfinomabb és legegyszerűbb karácsonyi sütemény. Kevés hozzávalóból, egyszerűen elkészíthető és nagyon sokan szeretik.
HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:
- 150 g just free sütemény lisztkeverék
- 150 g just free péksütemény lisztkeverék
- 50 g vajalternatíva (vagy vaj)
- 60 g porcukor (vagy por állagú édesítő)
- 6 g szódabikarbóna
- 100 g növényi ital (vagy tej)
- 20 g méz (vagy agavé szirup)
- 5 g citromlé
- csipet só
A vajalternatívát olvasszuk meg. Mérjük hozzá a növényi italt, citromlevet, mézet és keverjük össze. Adjuk hozzá a szódabikarbónát, csipet sót és a porcukrot. Keverjük, amíg a porcukor fel nem oldódik.
A péksütemény és sütemény lisztkeveréket mérjük ki, keverjük össze, majd szitáljuk a nedves hozzávalókra.
Egy kézi habverő segítségével keverjük csomómentesre a tésztát. Ekkor a tészta még nagyon híg, és ez így rendben van.
Pihentessük 15 percig, majd enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át.
Osszuk 6 db egyenlő lapra és nyújtsuk ki a lapokat sütőpapíron egyenként kb. 15x20 cm nagyságúra.
Húzzuk a sütőpapíron lévő lapokat egy tepsi hátuljára és előmelegített sütőben süssük alsó-felső programon, 190 fokon 6 percig. Mindegyik lapot süssük ki. Várjuk meg amíg kihűl, csak ezután emeljük le a sütőpapírról.
HOZZÁVALÓK A KRÉMHEZ:
- 600 g kókusz ital (vagy tetszés szerinti)
- 70 g rizsliszt
- 15 g kakaópor
- 15 g kukoricakeményítő
- 80 g kristálycukor (vagy ennek megfelelő kristályos édesítő)
- 30 g vajalternatíva (vagy vaj)
A növényi ital felében keverjük el a rizslisztet, keményítőt és kakaóport.
Adjuk hozzá a cukrot és a többi italt, majd alacsony fokozaton főzzük sűrűre.
Amikor még forró keverjük bele a vajalternatívát. Légmentesen simítsunk egy fóliát a tetejére és hűtsük szobahőmérsékletűre.
Keverjük át a krémet és töltsük a lapok közé 5 részben.
Tegyük éjszakára hűtőbe, hogy a lapok teljesen megpuhuljanak.