Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

GLUTÉNMENTES HATLAPOS

gluténmentes hatlapos

Puha, omlós tésztalapok között mennyei kakaós krém. A hatlapos az egyik legfinomabb és legegyszerűbb karácsonyi sütemény. Kevés hozzávalóból, egyszerűen elkészíthető és nagyon sokan szeretik.

HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:

  • 150 g just free sütemény lisztkeverék
  • 150 g just free péksütemény lisztkeverék
  • 50 g vajalternatíva (vagy vaj)
  • 60 g porcukor (vagy por állagú édesítő)
  • 6 g szódabikarbóna
  • 100 g növényi ital (vagy tej)
  • 20 g méz (vagy agavé szirup)
  • 5 g citromlé
  • csipet só

A vajalternatívát olvasszuk meg. Mérjük hozzá a növényi italt, citromlevet, mézet és keverjük össze.  Adjuk hozzá a szódabikarbónát, csipet sót és a porcukrot. Keverjük, amíg a porcukor fel nem oldódik.

A péksütemény és sütemény lisztkeveréket mérjük ki, keverjük össze, majd szitáljuk a nedves hozzávalókra.

Egy kézi habverő segítségével keverjük csomómentesre a tésztát. Ekkor a tészta még nagyon híg, és ez így rendben van.

Pihentessük 15 percig, majd enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át.

Osszuk 6 db egyenlő lapra és nyújtsuk ki a lapokat sütőpapíron egyenként kb. 15x20 cm nagyságúra.

Húzzuk a sütőpapíron lévő lapokat egy tepsi hátuljára és előmelegített sütőben süssük alsó-felső programon, 190 fokon 6 percig. Mindegyik lapot süssük ki. Várjuk meg amíg kihűl, csak ezután emeljük le a sütőpapírról.

HOZZÁVALÓK A KRÉMHEZ:

  • 600 g kókusz ital (vagy tetszés szerinti)
  • 70 g rizsliszt
  • 15 g kakaópor
  • 15 g kukoricakeményítő
  • 80 g kristálycukor (vagy ennek megfelelő kristályos édesítő)
  • 30 g vajalternatíva (vagy vaj)

A növényi ital felében keverjük el a rizslisztet, keményítőt és kakaóport.

Adjuk hozzá a cukrot és a többi italt, majd alacsony fokozaton főzzük sűrűre.

Amikor még forró keverjük bele a vajalternatívát. Légmentesen simítsunk egy fóliát a tetejére és hűtsük szobahőmérsékletűre.

Keverjük át a krémet és töltsük a lapok közé 5 részben.

Tegyük éjszakára hűtőbe, hogy a lapok teljesen megpuhuljanak.