Mini, ellelállhatatlul finom, formásan tekeredő csokis kiflik tej-, tojás- és gluténmentesen.
HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:
- 100 g just free házi kenyér lisztkeverék zabbal (ugrás a liszthez)
- 150 g just free péksütemény lisztkeverék (ugrás a liszthez)
- 200 g víz
- 25 g porcukor (vagy por állagú édesítő, pl. eritrit)
- 10 g citromlé
- 20 g olaj
- 4 g porélesztő
- csipet só
HOZZÁVALÓK A TÖLTELÉKHEZ:
- 50 g vajalternatíva (vagy vaj)
- 40 g porcukor (vagy por állagú édesítő, pl. eritrit)
- 20 g kakaópor
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához először a vajalternatívát megolvasztjuk. Hozzáöntjük a langyos vizet és az citromlevet.
Belekeverjük a porcukrot, majd az élesztőt és egy csipet sót is.
A lisztet beleszitáljuk és egy spatula vagy kanál segítségével alaposan összekeverjük. Gyúrhatjuk a kezünkkel is, de érdemes gumikesztyűben csinálni.
Pihentessük a tésztát 10 percig, majd gyúrjuk át.
Nyújtsuk ki a tésztát kb. 30x40 cm nagyságúra (amilyen vékonyra csak tudjuk). Vágjuk a hosszabbik oldala mentén 3 részre.
A töltelék résznél kakaóport és porcukrot keverjük össze, a fent írt margarin/vaj mennyiséget olvasszuk meg, majd kenjük meg a felével az egyik lapot és szórjuk meg a kakaós keverék felélvel. Tegyük rá a második lapot, ismételjük meg a kenést és a szórást a maradék mennyiséggel, majd fedjük be az utolsó lappal.
Óvatosan egy ici picit nyújtsuk ki a 3 lapot egymáson, így szépen elsimulnak a rétegek.
Vágjuk háromszög alakúra. Akkor lesz mutatós, ha a tészta háromszögek hosszabbik oldala 3-4x hosszabb, mint a kicsi oldal.
Tekerjük fel a kis kifliket és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
Takarjuk le és 40 fokos sütőben kelesszük 30 percig.
Ezután vegyük ki a sütőből és melegítsük elő 200 fokra.
Süssük a kifliket 200 fokon 25 percig, majd még forrón kenjük meg forró baracklekvárral, hogy szép fényesek legyenek.
Langyosan már fogyaszthatjuk. Sőt! Nagyon javaslom langyosan megkóstolni. Mennyei!