
Gluténmentes, tojásmentes (és tejmentes) isteni finom, puha, ragacsos töltelékes csiguszok. 1 db csiga ára otthon elkészítve ~90 Ft, 2 darabbal jól is laktam. A tésztájával álom könnyű dolgozni, puha, nem ragad, könnyen kezelhető. Tejmentesen is elkészíthető a megfelelő alternatívákkal, illetve sütőporral is.
HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ (9 darab csigához):
- 250 g just free péksütemény lisztkeverék (just free péksütemény lisztkeverék itt)
- 205 g tej (vagy növényi ital)
- 35 g vaj (vagy rama/liga)
- 35 g porcukor (vagy por állagú édesítő)
- 5 g porélesztő
- pici vanília
- csipet só
TÖLTELÉK HOZZÁVALÓI (keverjük össze):
- 70 g porcukor (vagy por állagú édesítő)
- 20 kakaópor
- 50 g vaj (vagy rama/liga) olvasztva
- 1 kk fahéj
- fél citrom héja
A vajat/ramat megolvasztjuk. Hozzáöntjük a langyos tejet/növényi italt, elkeverjük benne a porcukrot.
A lisztet összekeverjük az élesztővel, sóval, vaníliával, majd egy kézi habverő segítségével összekeverjük a tejes/növényi italos résszel. A tészta az elején lágy, de nem kell megijedni.
Pihentessük a tésztát 15 percig, ezután tökéletes lesz az állaga.
Gyúrjuk át és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 3 mm vékonyra.
Kenjük meg a kakaós töltelék felével a kinyújtott lap felét, majd hajtsuk rá a másik felét. Ezután kenjük meg az összehajtott lapot a maradék krémmel. Vágjuk 1,5 cm csíkokra (9db), majd tekerjük fel (végét hajtsuk alá) és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
Takarjuk le, és 45 fokos sütőben kelesszük 25 percig. Ezután vegyük ki a sütőből és melegítsük elő 220 fokra.
220 fokon előmelegített sütőben süssük a csiguszokat 15 percig.
Hintsük meg porcukorral.
SÜTŐPORRAL KÉSZÍTVE: élesztő helyett 8 g sütőport adjunk hozzá és kelesztés nélkül azonnal süthetjük.