Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

GLUTÉNMENTES ZSERBÓ

Gluténmentes zserbó

A klasszikus zserbó minden ünnepi asztal elengedhetetlen eleme. A puha tészta, a diós réteg és a barcaklekvár tökéletes kombináció. A tetején a vékony csoki réteg már csak ráadás. Hoztam hozzá egy tej-, tojás- és gluténmentes receptet, amit imádni fogtok!

HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:

  • 225 g just free házi kenyér lisztkeverék zabbal
  • 188 g víz
  • 7 g almaecet (vagy citromlé)
  • 45 g porcukor (vagy por állagú édesítő)
  • 9 g sütőpor
  • 35 g vajalternatíva (vagy vaj)

HOZZÁVALÓK A DIÓS RÉTEGHEZ:

  • 200. g darált dió
  • 40 g kristálycukor (vagy ennek megfelelő édesítő)
  • negyed citrom héja
  • negyed kiskanál fahéj
  • kenéshez baracklekvár

ELKÉSZÍTÉS:

A tésztával kezdjük.

 A vajalternatívát megolvasztjuk. Hozzáöntjük a vizet és az almaecetet.

 Belekeverjük a porcukrot, majd a sütőport és egy csipet sót is.

A lisztet beleszitáljuk és egy spatula vagy kanál segítségével alaposan összekeverjük. Gyúrhatjuk a kezünkkel is, de érdemes gumikesztyűben csinálni.

Pihentessük a tésztát 10 percig, majd gyúrjuk át és osszuk 4 egyenlő részre.

A diós töltelék hozzávalóit keverjük össze. (kivéve a lekvárt, az a kenéshez kell)

A tészta gombócokat egyenként nyújtsuk ki kb. 18x22 cm nagyságúra (vagy ha van közel ekkora méretű tepsink, akkor akkorára, hogy abba illeszkedjen).

Az első tésztalapot helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ha van sütőkeretünk tegyük köré, de enélkül is tökéletesen meg fog sülni.

Kenjük meg 3 evőkanál baracklekvárral és szórjuk meg a diós keverék harmadával.

Nyújtsuk ki a második lapot és fedjük be vele. Ismét kenjük meg lekvárral, majd jöhet a harmad rész dió.

Fedjük be a harmadik lappal, kenjük meg lekvárral és szórjuk rá a maradék diót.

Helyezzük rá az utolsó lapot is. Villával sűrűn szurkáljuk meg, hogy sütés közben ne púposodjon fel.

190 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig.

Amikor kihűlt az étcsokoládét 2 evőkanál olajjal olvasszuk meg és vonjuk be fele a sütemény tetejét.

Tegyük hűtőbe dermedésig. A szeleteléshez jó éles kést használjunk, amit érdemes időnként forró vízbe mártani. (Pár másodpercig benne tartjuk, majd letöröljük.)