Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

GLUTÉNMENTES MÉZES KRÉMES

Gluténmentes mézes krémes

Omlós, mézes lapok között finom vaníliás grízes krém és baracklekvár. Nálunk nincs karácsony mézes krémes nélkül. Szerintem ez a legfinomabb ünnepi sütemény, és sosem hiányozhat a karácsonyi asztalról.

HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:

  • 150 g just free sütemény lisztkeverék
  • 150 g just free péksütemény lisztkeverék
  • 50 g vajalternatíva (vagy vaj)
  • 60 g porcukor (vagy por állagú édesítő)
  • 6 g szódabikarbóna
  • 100 g növényi ital (vagy tej)
  • 40 g méz (vagy agavé szirup)
  • 5 g citromlé
  • csipet só

A vajalternatívát olvasszuk meg. Mérjük hozzá a növényi italt, citromlevet, mézet és keverjük össze.  Adjuk hozzá a szódabikarbónát, csipet sót és a porcukrot. Keverjük, amíg a porcukor fel nem oldódik.

A péksütemény és sütemény lisztkeveréket mérjük ki, keverjük össze, majd szitáljuk a nedves hozzávalókra.

Egy kézi habverő segítségével keverjük csomómentesre a tésztát. Ekkor a tészta még nagyon híg, és ez így rendben van.

Pihentessük 15 percig, majd enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át.

Osszuk 4 db egyenlő lapra és nyújtsuk ki a lapokat sütőpapíron egyenként kb. 18x23 cm nagyságúra. Ha úgy érzed törik a tészta gyúrd át! A kezed melegétől ismét könnyen kezelhető lesz.

Húzzuk a sütőpapíron lévő lapokat egy tepsi hátuljára és előmelegített sütőben süssük alsó-felső programon, 190 fokon 6 percig. Mindegyik lapot süssük ki. Várjuk meg amíg kihűl, csak ezután emeljük le a sütőpapírról.

HOZZÁVALÓK A KRÉMHEZ:

  • 400 g kókusz ital (vagy tetszés szerinti)
  • 100 g rizsdara
  • 65 g vajalternatíva (vaj)
  • 40 g kristálycukor (vagy ennek megfelelő kristályos édesítő)
  • 1 teáskanál vanília kivonat

A rizsdarát és a cukrot keverjük össze. Öntsük hozzá a tejet, ízesítsük vaníliával.

Alacsony fokozaton sokszor megkeverve főzzük sűrűre.

Még forrón keverjük hozzá a vajalternatívát, majd hűtsük szobahőmérsékletűre. Miután kihűlt kézi mixerrel 2 perc alatt keverjük át.

ÖSSZEÁLLÍTÁS:

Az első lapot tegyük egy tálcára és kenjük meg a főzött krém felével.

Tegyük rá a második lapot és kenjük meg baracklekvárral, vagy olyannal, amit szeretünk.

Helyezzük rá a harmadik lapot és kenjük rá a maradék krémet.

Fedjük be az utolsó lappal.

Tegyük éjszakára hűtőbe, hogy a lapok teljesen megpuhuljanak.