Omlós, mézes lapok között finom vaníliás grízes krém és baracklekvár. Nálunk nincs karácsony mézes krémes nélkül. Szerintem ez a legfinomabb ünnepi sütemény, és sosem hiányozhat a karácsonyi asztalról.
HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:
- 150 g just free sütemény lisztkeverék
- 150 g just free péksütemény lisztkeverék
- 50 g vajalternatíva (vagy vaj)
- 60 g porcukor (vagy por állagú édesítő)
- 6 g szódabikarbóna
- 100 g növényi ital (vagy tej)
- 40 g méz (vagy agavé szirup)
- 5 g citromlé
- csipet só
A vajalternatívát olvasszuk meg. Mérjük hozzá a növényi italt, citromlevet, mézet és keverjük össze. Adjuk hozzá a szódabikarbónát, csipet sót és a porcukrot. Keverjük, amíg a porcukor fel nem oldódik.
A péksütemény és sütemény lisztkeveréket mérjük ki, keverjük össze, majd szitáljuk a nedves hozzávalókra.
Egy kézi habverő segítségével keverjük csomómentesre a tésztát. Ekkor a tészta még nagyon híg, és ez így rendben van.
Pihentessük 15 percig, majd enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át.
Osszuk 4 db egyenlő lapra és nyújtsuk ki a lapokat sütőpapíron egyenként kb. 18x23 cm nagyságúra. Ha úgy érzed törik a tészta gyúrd át! A kezed melegétől ismét könnyen kezelhető lesz.
Húzzuk a sütőpapíron lévő lapokat egy tepsi hátuljára és előmelegített sütőben süssük alsó-felső programon, 190 fokon 6 percig. Mindegyik lapot süssük ki. Várjuk meg amíg kihűl, csak ezután emeljük le a sütőpapírról.
HOZZÁVALÓK A KRÉMHEZ:
- 400 g kókusz ital (vagy tetszés szerinti)
- 100 g rizsdara
- 65 g vajalternatíva (vaj)
- 40 g kristálycukor (vagy ennek megfelelő kristályos édesítő)
- 1 teáskanál vanília kivonat
A rizsdarát és a cukrot keverjük össze. Öntsük hozzá a tejet, ízesítsük vaníliával.
Alacsony fokozaton sokszor megkeverve főzzük sűrűre.
Még forrón keverjük hozzá a vajalternatívát, majd hűtsük szobahőmérsékletűre. Miután kihűlt kézi mixerrel 2 perc alatt keverjük át.
ÖSSZEÁLLÍTÁS:
Az első lapot tegyük egy tálcára és kenjük meg a főzött krém felével.
Tegyük rá a második lapot és kenjük meg baracklekvárral, vagy olyannal, amit szeretünk.
Helyezzük rá a harmadik lapot és kenjük rá a maradék krémet.
Fedjük be az utolsó lappal.
Tegyük éjszakára hűtőbe, hogy a lapok teljesen megpuhuljanak.